WEBOLDALAK

Kanji Quiz

https://www3.amherst.edu/~wtawa/kanjiquiz/
Ezen az oldalon (KanjiQuiz) szintén a kandzsik olvasatát és jelentését lehet gyakorolni. Itt is be lehet állítani a nehézséget, hogy mennyi kandzsiból kérdezzen a program. Be lehet azt is állítani, hogy gyakorlás- és ismétlésképpen újra kérdezzen kandzsikat, illetve, hogy mindezt random tegye. Az oldal angolul van és nem kell regisztrálni.

KanjiRepeater

http://unckel.de/kanjirepeater/
Ez az oldal (KanjiRepeater) kvízszerűen kérdezi ki a kandzsik jelentését, három lehetőség közül lehet választani. Ha a kandzsi fölé visszük a kurzort, akkor lehet látni a megoldást. Be lehet állítani a nehézségi szintet (1st grade, 2nd grade stb.) és az olvasatot is (onjomi, kunjomi). Ha a különböző szintek melletti “list”-re kattintunk, a wikipediára irányít át minket az oldal, ahol láthatjuk az adott szint teljes kandzsi listáját.Az oldal angolul van és nem kell regisztrálni.Alább olvasható az oldal bemutatkozó szövege:Here you can learn, practice and repeat the 1,006 Kyōiku kanji (education kanji), focusing on the most commonly used kanji. It's separated in grades, which Japanese schoolchildren should learn each year of elementary school. Also Hiragana and Katakana.”

Kansaiben

http://www.kansaiben.com/
A Kanszai nyelvjárást alapszinten megismerni, elsajátítani szándékozók számára készült oldal. Elmagyarázza a térségben használt kifejezéseket, a kanszai-ben nyelvtani formuláit, illetve bőséges hang- és videóanyaggal segíti a gyakorlást.

Kotobank

https://kotobank.jp/
- Internetes enciklopédia, amely elsősorban az Asahi Shinbun adatbázisát használja, újságcikkeket rendel az egyes linkekhez.
- Gyors utánajárást tesz lehetővé, ezért bárkinek hasznos lehet, többek között diákoknak ajánlott. Szakdolgozat, illetve szemináriumi dolgozat lábjegyzeteihez, kiegészítő jegyzeteihez, fordítások elkészítéséhez is kiváló.
- Irodalmi, történelmi témák (pl. klasszikus japán irodalmi szövegek, történelmi személyek életrajzi adatai stb.) gyorsan utánajárhatóak a segítségével. Órai jegyzetek kiegészítésére is hasznos.
- Japán nyelvű magyarázatokat tartalmaz, ezért egy adott témakört övező szókincs elsajátítására alkalmas tanulási módszer lehet; a  tárgyi ismeretek gazdagítására alkalmas.

Lang8

https://lang-8.com/login?from=header
Idegen nyelvû szövegek írásába mindig becsúszhat kisebb vagy nagyobb hiba. Ezt leginkább azzal küszöbölhetjük ki, ha egy anyanyelvi beszélõ nézi át az írást. Ennek a weblapnak pont az a lényege, hogy a világ minden tájáról érkezõ szövegrészleteket az anyanyelvi beszélõk javítják és adott esetben magyarázzák is a javításokat. (Regisztrálni kell!)

learn japanese Tae Kim's Guide to Learning Japanese

http://www.guidetojapanese.org/learn/
Hasznos oldal rengeteg nyelvtani magyarázattal, és egyéb érdekességgel.

Let’s Learn Japanese Basic

https://www.youtube.com/playlist?list=PLB3F2C5D8B5F81F34
Kb. félórás videók, mindegyik egy adott nyelvtannal foglalkozik elsősorban, miközben valamilyen szituációt mutat be kultúraspecifikusan. A nyelvtant részletesen elmagyarázzák angol nyelven. A videók elején az előző anyag átismétlése is helyet kap. Önálló tanulásra kiválóan alkalmas.

Lizardpoint

http://lizardpoint.com/geography/japan-quiz.php
A weblap célja, hogy letesztelje, mennyire ismered Japán prefektúráinak elhelyezkedését. A feladat egyszerû. Egy kis térképen kell rákattintani a kért prefektúrára.

Live Japan TV

http://wilsonjj.me/jptv/#
Élőben nézhető japán televízióadás. Mivel autentikus japán szövegről van szó, tökéletes a halott szöveg értésének fejlesztésére. Haladók számára ajánlott.

Maggie Sensei

http://maggiesensei.com
Maggie sensei egy francia bulldog, aki gazdájával, Yukarival együtt segít a japántanulásban. A holnapon japán nyelvtanok és gyakran használt nyelvi szerkezetek magyarázatai találhatók hosszabb-rövidebb leckék szerint csoportosítva, amelyek kapcsán a japán kultúráról is új dolgokat tanulhatunk. Minden lecke elején találunk egy állatos képet. Ezen többnyire Maggie, a francia bulldog látható, valamint egy rövid párbeszéd, amely tartalmazza az adott lecke nyelvtanát vagy tananyagát. Mind a képeken, mind a leckékben megtaláljuk az eredeti, japán mondatokat, azok latin betűs átírását és az angol fordítást, így akár új szavakat is tanulhatunk a honlap segítségével. A leckéket téma szerint (utazás, hétköznapok, kultúra stb.) csoportosítva is megtaláljuk. A honlap leírásában szerepel, hogy elsődleges célja a hétköznapi élet során előforduló japán nyelv gyakoroltatása, így olyan nyelvi szerkezeteket, elemeket is bemutat, amelyeket a tankönyvekben nem feltétlenül találunk meg. Emiatt különösen hasznos lehet az élő nyelv gyakorlása során. Ezzel együtt jár, hogy egyes kifejezések grammatikai értelemben nem számítanak "helyesnek", ezt azonban az adott lecke mindig kiemeli.
A leckék elején található képek és párbeszédek gyakran humorosak, a magyarázatok pedig könnyen érthetőek, így segíthetnek abban, hogy a nyelvtanulás ne "száraz", kötelező tevékenységnek tűnjön, hanem kellemes és élvezetes időtöltésnek. Ha esetleg valamit mégsem értenénk, megfogalmazhatjuk kommentben a lecke alatt. Mivel a honlap rendszeresen frissül újabb tartalommal, Maggie sensei mindig órákon belül válaszol az olvasók kérdéseire.

Mainichi Kanji

http://mainichikanji.com/
Haladó nyelvtanulók számára hasznos oldal. Főleg a Kanken kandzsivizsgára készülő japánoknak készült, de külföldiek számára is használható oldal. Mindennap egy új kandzsikvíz kerül fel az oldalra, kandzsik olvasatát gyakorolhatjuk, okuriganával, ellentétes értelmű szavakkal kapcsolatos feladatok, jodzsidzsukugós feladatok is megtalálhatók. Nemcsak kandzsitudásunk, de szókincsünk fejlesztéséhez is használható.

Memrise

www.memrise.com/
Nem csak japán, de bármilyen nyelv, vagy akár egyéb ismeretanyag tanulásához nagyon hasznos honlap. Választhatunk a mások által készített leckékből, vagy nagyon egyszerűen saját leckét is készíthetünk. Szókincs bővítésére és kanjifelismerés fejlesztésére kiváló. Maga a honlap címe onnan jön, hogy a leckén belül minden egyes bejegyzéshez csatolhatunk egy meme-t (szöveget vagy képet), ami segít megjegyezni az adott bejegyzést. Ez opcionális, enélkül is készíthetünk leckét. A leckékből bármikor tesztelhetjük magunkat, de minél többször adunk helyes választ, az adott bejegyzést annál később fogja újra kérdezni tőlünk a program. A helyes válaszokért pont jár, lehet versenyezni barátokkal, vagy memrise-ismerősökkel.

MLC Japanese

http://www.mlcjapanese.co.jp/Download.htm
JLPT nyelvvizsgára készülők számára különféle összefoglalókat, jegyzeteket tartalmazó oldal. Könnyen érthető nyelvtani összefoglalók, kandzsi- és szólisták, nyelvvizsgára felkészítő jegyzetek tölthetők le ingyen.

Mochiron

http://mochiron.net/
Angolul vagy japánul beírhatunk kulcsszavakat, amikre a honlap példamondatokat ad ki a két nyelven.
Kandzsi gyakorlással kapcsolatos honlapok:

Naver Matome

http://matome.naver.jp/
Különböző hírekkel kapcsolatban cikkeket, közösségi oldalakon található posztokat, megnyilvánulásokat összefoglaló oldal. Szókincsbővítéshez rendkívül jól használható.

NHK koukou kouza

www.nhk.or.jp/kokokoza
Középiskolai tantárgyakkal kapcsolatos videók. A videók szövege írásban is megtalálható, pdf formátumban rövid jegyzet is letölthető. Minden videóhoz van egy rövid kvíz is, amivel lemérhetjük, hogy mennyire értettük meg a leckét.

NHK news web easy

www3.nhk.or.jp/news/easy/
Szövegértés + szókincs fejlesztése Japán hírek olvasása furiganázott rövid szöveggel. Olvasás közben hallgatni is lehet a szöveget. Aláhúzott szavak: jelentés magyarázat japánul

Nihongo no Mori

https://www.youtube.com/channel/UCVx6RFaEAg46xfAsD2zz16w
Ha unod már a száraz a JLPT félkészítő könyvek olvasását, akkor ez a csatorna neked való! A Nihongo no Mori youtube csatorna JLPT N3-N1-es szintek nyelvtanjaival  foglalkozik. Érthető, egyszerű japánnal magyarázzák el a szinthez szükséges nyelvtanokat. Mivel a magyarázatokat japánul mondják, ezért kiváló hallott szövegértés és szókincs fejlesztés céljából is.

Nihongo no page -shiryou-

http://web.ydu.edu.tw/~uchiyama/data/
Még a korábbi szintezésű, régi típusú JLPT-hez készült szólisták és kandzsilisták találhatók meg itt. Ugyan az új rendszerben már nem teljes mértékben használhatók ezek a listák, de mégis egyfajta irányt mutathatnak a vizsgázók számára.

Nihonjin no shiranai nihongo

https://www.youtube.com/watch?v=1iSSBVEFwDc
Rövid dorama-sorozat egy karizmatikus gyaruról, aki külföldieknek tanít japánt egy nyelviskolában. Haladóknak való inkább, speciális japán szavakat és kifejezéseket, jelentésárnyalatokat mutat be a videó, pl. edények neve, számlálószavak stb. Japán felirat van hozzá (illetve angol felirat is elérhető), a történet jópofa, szórakoztató, a színészek jól játszanak (bár hibái is vannak: az első rész kapásból enyhén rasszista, és a külföldiek kicsit gyépésnek vannak beállítva)

Ohsiete goo

http://oshiete.goo.ne.jp/
Fel lehet tenni bármilyen nyelvvel vagy kultúrával kapcsolatos kérdést, és okos emberek megválaszolják azt! Különösen hasznos lehet azok számára, akiknek nincs sok japán ismerősük, és nem tudnak segítséget kérni ismerős japánoktól a nyelvi kérdéseikben. Gyakorolnod kellene a nyelvtant, a szavakat és a kanjikat, de unod már, hogy végig a könyv fölött kell ülnöd? Próbáld ki a Renshuu-t!

Penpal World

www.penpalworld.com
Levelezőtársakat lehet találni a Föld bármelyik országából. Sok japán fiatal keres levelezőtársat akivel angolul és japánul is kommunikálhat. Ideális azoknak, akik már alapszinten beszélnek (írnak) japánul. Levelezéssel gyakorolni lehet a fogalmazást, a nyelvtant és bővíteni lehet a szókincset. Regisztráció után bárkinek írhatunk. Az oldalon országonként lehet társakat keresni.

Renshuu

https://www.renshuu.org
egy japán nyelvgyakorlást segítő honlap, amely interaktív tesztekkel és játékokkal motiválja a tanulni vágyókat. Maga a regisztráció ingyenes, bizonyos funkciók használatához azonban előfizetés szükséges. Ez mégsem kell, hogy visszatartson minket, ugyanis e nélkül is jól használható az oldal. A regisztráció után máris előrhetővé válnak számunkra a tesztek, amelyek tartalmát saját igényeinknek megfelelően alakíthatjuk – a honlap ugyanis a JLPT szintek és a leggyakrabban használt tankönyvek szerint is elkülöníti az adott leckéket. Ha ez nem lenne elég, mi magunk is készíthetünk teszteket, sőt, gyakorolhatunk más felhasználók által készített anyaggal is. A hétköznapi életben használt szavakon túl még bizonyos számítógépes játékok szókincsének tesztjeivel is találkozhatunk!
A tesztek megkezdése előtt személyre szabhatjuk a kikérdezési módot is: beállíthatjuk, hogy a feleletválasztós vagy kitöltős módszerrel szeretnénk-e dolgozni, és azt is, hogy szavak és kanjik jelentését vagy olvasatát szeretnénk-e gyakorolni. Rossz válasz esetén mindig láthatjuk, mi lett volna a helyes válasz, a legtöbb esetben pedig példamondatokat is kapunk az adott szó vagy kanji helyes használatára. Ha a személyre szabhatóság ellenére unnánk a tesztek egyhangú kitöltését, japán nyelvvel kapcsolatos játékok is rendelkezésünkre állnak, mint például a keresztrejtvény, vagy a haiku írás, amelynek során a többi felhasználóval együtt gyakorolhatjuk a nyelvet.

Rirekisyodo

http://www.rirekisyodo.com/
segít önéletrajzot írni japán nyelven, ismerteti milyen egy jó önéletrajz, mire kell odafigyelni, ha japán céghez akarunk bekerülni, stb.

Tangorin

www.tangorin.com
Szintén japán-angwww.tangorin.comol szótár. Általában sok példamondatot ad ki egy-egy szóhoz.

Tatoeba: Collection of sentences and translations

http://tatoeba.org
Példamondatok keresésére szolgáló oldal. A legegyszerűbb mondatoktól kezdve bonyolult, összetett mondatokig minden megtalálható. Ha nem ismerjük egy szó használatát, vagy nem tiszta, mit is jelent pontosan, akkor ide begépelve nagy az esélye, hogy kapunk hozzá egy mondatot. Szavakra, szókapcsolatokra, egész mondatokra is rá lehet keresni. Továbbá a mondatokhoz fordítás is kapcsolódik, mivel az oldal nem csak japán nyelvvel foglalkozik. Összesen 279 nyelv található rajta, ezért ha pl. angolul beírunk egy szót, nagy az esélye, hogy az eredeti angol mondat alatt látható lesz a japán fordítás is. Bárki feltölthet mondatokat vagy szerkeszthet már meglévőket.

Tofugu

http://www.tofugu.com/japanese/ 
Rengeteg japántanulással kapcsolatos hasznos tipp, módszer és magyarázat olvasható ezen az oldalon. Az ismertetők és magyarázatok érdekesek és kielégítőek.

Ultra Handy Japanese Verb Conjugator

http://www.japaneseverbconjugator.com/
Kezdő japánosoknak igazán hasznos program. Az szó rōmajis (latin betűs) alakját, szótári formában beírva, megadja annak az összes lehetséges ragozását. Remek segítség, ha éppen nem vagyunk benne biztosak, hogyan ragozzunk egy adott kifejezést, vagy akár csak most tanuljuk a ragozási formákat.

Viki

https://www.viki.com/explore?country=japan 
Japán sorozatok és filmek nézhetőek ingyen ezen az oldalon. Minden sorozathoz választható felirat, többek között japán is, ezáltal az olvasást és kanjikat is lehet gyakorolni sorozatnézés közben.

Wander Tokyo

http://wandertokyo.com/jlpt-reading-practice-online/
Ez az oldal, néhány érdekes linket gyűjt össze azoknak, akik játékosan szeretnének készülni a JLPT vizsgára.

Weblio

http://www.weblio.jp
egy japán fejlesztésű, sokoldalú online szótár. Én legtöbbször levélíráshoz szoktam használni. Angol-japán példamondatainak milliói között találunk üzleti levelekben vagy magánlevelezésekben előforduló szerkezeteket, de gyakran találkozhatunk irodalmi művekből és jogi szövegekből vett idézetekkel is, amelyekből remekül látható az olykor bonyolult kifejezések helyes használata. A példamondatok gyűjteményén (英語例文) kívül egyéb szótárak is azonnal szolgálatunkra állnak; ezek egyike az antonima-szinonimaszótár (類語・対義語辞典), amely jól használható fogalmazások írásához, de az archaikus kifejezések szótára (古語辞典) is hasznos, ha egy-egy régebbi nyelvtani szerkezetről szeretnénk többet megtudni. Ez utóbbi a szerkezet előfordulási helyét (pl. Heike monogatari, Man'yōshū) is feltünteti, a megfelelő példamondattal együtt.
Ezen felül japán szólások, kifejezések és közmondások gyűjteményét (成句 - ことわざ・故事成語・慣用句) is megtaláljuk. Ezek a japánul tanulók számára általában nehezen érthetők, így hasznos, ha utána tudnak nézni a helyes használatnak.
A szótár használatához angol és minimális japán nyelvtudás szükséges, de összességében könnyen kezelhető. A fontosabb szótárak neveit a fentiekben feltüntettem, így kezdők is használhatják, bár személy szerint nekik először az angol-japán szótárt és a példamondatok gyűjteményét ajánlom.

Webio古語辞典

http://kobun.weblio.jp/
Főleg MA-sok részére, online klasszikus japán szótár. Csak japánul használhatjuk, de rendkívül hasznos, megadja a yōgenek típusát, ragozási formáit, és még példamondatokat is találhatunk, klasszikus művekből idézve.

Youtube varieté(műsorok)

http://youtubeowaraitv.blog32.fc2.com/
Hallott szöveg értéséhez haladók számára ajánlott oldal. Autentikus japán nyelvű tévéadások, varietéműsorok kerülnek fel népszerű videómegosztó oldalakra, így bárki számára hozzáférhetőek. A tankönyvek hallottszöveg-értési feladataihoz képest ezek a műsorok jóval életszerűbb, szlenget, nyelvjárást, beszélt nyelvi kifejezéseket is tartalmaznak, ezért a szókincsünk és szövegértésünk fejlesztéséhez is hasznos, továbbá rendkívül szórakoztatók is.