WEBOLDALAK

Adys Japanese ↔ Hungarian Dictionary

Adys.org

Egészen jól használható internetes japán-magyar szótár, okostelefonos alkalmazás is elérhető.

Anki

https://ankiweb.net/shared/decks/japanese
Flashcard gyártó és megosztó honlap. Számítógépen és mobilon is használható. Ideális kanji, szókincs vagy JLPT nyelvtanok tanulására. Beállíthatjuk, hogy hány kártyát szeretnénk átnézni egy nap. Minden kártya után megkapjuk a kérdést, hogy legközelebb mikor szeretnénk azzal a kártyával találkozni, így ha nem tudtuk a választ, akár 10 percen belül újra kérhetjük a kártyát.

Aoiame

http://aoianime.hu/index.php?oldal=kana
Hiragana és katakana memorizálásához.

Business mail no kakikata

http://email.chottu.net/
rengeteg sablon, minta található az oldalon arról, hogy hogyan kell kinéznie egy e-mailnek japánul.

ChatPad

http://chatpad.jp/
Japán chat szoba, ahol a program véletlenszerűen dob össze egy japán beszélgetőpartnerrel. Aki fél megszólalni japánul, az megpróbálkozhat vele, hiszen az anonimitás és a menekülés állandó lehetősége megnyugtató tud lenni.

Digitaldialects

http://www.digitaldialects.com/Japanese.htm
Ezt a weblapot elsõsorban kezdõknek javaslom, mivel az alapokat tanítja meg játékos és látványos formában. (kandzsikat, kanákat, alapkifejezéseket… stb.)

Dl-Zip.com

http://dl-zip.com/
Mangák, regények, magazinok stb. ingyen letölthetők és olvashatók eredeti nyelven!

Easy Japanese

https://goo.gl/7Vs7XP
Rövid videósorozat amelyben Japánban készítenek interjúkat általános kérdésekről az utcán. Igaz, hogy van a videóhoz felirat, de ez már inkább azoknak ajánlott akik a nyelv alapjait legalább ismerik. 

Erin ga chousen

https://www.erin.ne.jp/
Kezdőknek ajánlott videók amikben Erin, egy Japán középiskolában tanuló cserediák tanul japánul. Minden videóban bemutatásra kerül egy kevés nyelvtan amit Erin és a tanára begyakorolnak. Anime szerűen tanulnak, de a párbeszédekhez Erin 'átmegy' az iskolába vagy a barátaival valahova. Emellett minden videó végén van egy ismeretterjesztő rész a japán kultúráról és megismerhetjük azt is, hogy más országokban kik, miért tanulják a nyelvet.

Expats in Japan

https://www.reddit.com/r/japanlife/
Japánban élő külföldiek által használt fórum. Regisztráció után bárki hozzászólhat, kérdéseket tehet fel a Japánban való életről. A fórum nyelve angol. Ideális bárkinek aki japán tartózkodása alatt valamiféle problémával szembesült és segítségre van szüksége. A jobb oldalon található szabályokat érdemes elolvasni.

FinoMagazin

http://www.finomagazin.com/
Szókincsbővítéshez és olvasott szöveg értéséhez használható oldal. Magyar és japán témákról, hírekről írnak, így bővíthetjük szókincsünket olyan témákban is, melyek közel állnak országunkhoz.

Genki-Kanji Reading Practice

http://genki.japantimes.co.jp/self/kanji-reading-practice
Ezen az oldalon megint a kandzsik olvasatát lehet gyakorolni. Ez az oldal tulajdonképpen a Genki tankönyvéből tanulóknak (is) nagyon hasznos lehet! Csak be kell gépelni a kandzsi melleti kis boxba az olvasatot hiraganával. A végén a program értékelést is ad.Az oldal angolul van és nem kell regisztrálni.

Handwrtten kanji

http://kanji.sljfaq.org/draw.html
Ez az oldal főleg ismeretlen kandzsik (és jelentésük) keresésére nagyon jó és hasznos. Én gyakran használom. A kurzor segítségével be lehet rajzolni az adott kandzsit a négyzetbe, erre a program több lehetőséget is kiad, amelyből értelemszerűen a helyeset kiválasztjuk. Érdemes odafigyelni a vonássorendre, bár be lehet állítani, hogy hagyja figyelmen kívül a vonássorendet! (“Ignore stroke order”-t be kell pipálni). Ha elrontottuk, vonásonként is lehet törölni! Továbbá, a gyökök alapján is lehet keresni.Az oldal számtalan nyelven használható. (angol, japán, spanyol, német stb.) Regisztráció nem szükséges.

Hello Talk Language Exchange

https://www.hellotalk.com/
Egy applikáció, melynek segítségével interakcióba kerülhetünk más nyelvtanulókkal. Az ingyenes verzióban, megadhatjuk az anyanyelvünket, és a tanulni kívánt nyelvet, illetve lakhelyünket. Az alkalmazás, a választott nyelvek, illetve országok szerint szűri nekünk a potenciális nyelvtanulókat, akikkel beszélgetést kezdeményezhetünk. Éppen ezért, rengeteg magyarul tanuló, vagy jelenleg Magyarországon tartózkodó japánnal vehetjük fel a kapcsolatot. Az alkalmazás sok egyéb extrát is tartalmaz, mint például beszélgetés közben, kijavíthatjuk a partnerünk hibás mondatait. Nyelvgyakorláshoz ideális.

Hiragana megane

http://www.hiragana.jp/en/
Bárkinek hasznos lehet, mert egyszerűen csak be kell írni egy japán nyelvű oldal url címét és megkapjuk az olvasatokkal ellátott változatot.

iKnow

iKnow.jp
Az oldal gyakorlatilag megegyezik az Anki SRS szókártya programmal, olyannyira, hogy az ankis Core 6000 paklit az iKnow.jp elődjéről mentették ki. Az oldal szebb felhasználói felülettel rendelkezik az Anki kicsit fapados kinézetéhez képest (képek és hangok is segítenek), de többlet szolgáltatást nem nagyon nyújt, talán a szavak gyors átismétlése említhető plusz funkcióként. Személy szerint két évig használtam, nem érzem kidobott pénznek a használatát heti 3-4 óra használat mellett. Kínait és angolt is lehet vele tanulni.
Mobilos alkalmazása is van, szolgáltatásuk havidíja 1500 yen, próbaverzió is kipróbálható.

JapanDict Lists of Japanese words

https://www.japandict.com/lists
Szólisták, a legkülönfélébb témákban. Számlálószavak, idiómák, köszöntések, külön terminológiával rendelkező (pl. anatómia, gazdaság, matematika) szakszavak gyűjteménye.

Japanese101

http://www.101languages.net/japanese/
Alapvető áttekintés a japán nyelvről és nyelvtanáról, szavak, hasznos kifejezések, flashcardok, linkek japán rádióadókhoz, napi szó, kiejtés-segítés országnevek, gyorsfordító, alapvető feliratok, amelyekkel Japánban találkozhatunk. Lényegében „gyors segítség” jellege van az oldalnak.

JapaneseClass.jp

http://japaneseclass.jp/
Regisztrálás után 8 szintre felosztott kanji és szókincs leckéket vehetünk az alapoktól kb. N3-N2-es szintig, minden lecke végén feleletválasztós teszttel. Szabad gyakorlásra is van lehetőség, valamint olvashatunk furiganázott, magyarázatokkal ellátott cikkeket is szövegértésünk fejlesztéséhez, és saját szószedetet is összeállíthatunk, amit megoszthatunk másokkal. A honlap megjegyzi, hogy mely szavakat, kanjikat hibáztuk el, ezeket időről időre újra kikérdezi tőlünk. A tanulás folytatására a pontrendszer motivál, hiszen minden helyes válaszért pontot kapunk, amit a többi felhasználó is rögtön lát, így napi és összesített toplisták jegyzik, hogy kik voltak a legszorgalmasabbak.

Japanese Kanji Dictionary

http://www.saiga-jp.com/kanji_dictionary.html
Kanjiszótár példákkal és vonási sorrenddel. Kezdőknek is, haladóknak is hasznos. A keresőmotorba kanjit is, szavakat is be lehet írni. Gyakran a kanji vonássorendjét is mutatja animációval (nem mindegyik kanjinál). Jobb oldalon példákat is felhoz a kanji használatára.

Japanese Language Proficiency Test Resources

www.tanos.co.uk/jlpt
jlpt szószedetek, kanji- és nyelvtanlisták szintekre bontva előfordulási gyakoriság szerint.

Japanese Language Stack Exchange

japanese.stackexchange.com
„Kérdés-felelet”-es oldal diákoknak, tanároknak
Bárki tehet fel bármilyen kérdést, bárki válaszolhat, a legtöbb szavazatot kapott választ, vagyis a legjobbat a lista elejére teszik

Japán percek

http://japanpelcek.blogspot.hu/
Kimondottan kezdő japánosoknak, akik hadilábon állnak az angollal, vagy csak jobb szeretik a magyar oldalakat. Egy japánul tanuló, magyar lány blogja, sok leckével, nyelvtani magyarázatokkal stb. Már nem mai, de az archívumban sok hasznos dolog található.

JapanesePod101.com

http://www.japanesepod101.com/
Ingyenes egész leckék japánul (legalábbis szintenként az első három lecke biztosan ingyenes): 15-20 perces audiók autentikus japán szöveggel, különböző szinteken (az audiót mp3-ban le is lehet tölteni), először rendes sebességgel, aztán lassabban is. Utána részletesen, mondatonként elmondják angolul, hogy mi mit jelent, majd szabadabban is beszélgetnek a témáról, elmagyarázzák a japán-specifikus dolgokat. A letölthető pdf részletes nyelvtannal és feladatokkal viszont már fizetős. Angol feliratos videók is vannak, az anyag hozzájuk szintén fizetős. A Word of the Day-t mindennap elküldik emailben (meg lehet hallgatni, kép és néhány példamondat is van hozzá). A Resources résznél mindenhová oda van írva, hogy ingyenes vagy sem.

Japanese Study Club

https://www.facebook.com/Japanesestudyclubofficial/
Ezen a FB-oldalon különféle, a japán nyelv tanulását elősegítő linkeket, oldalakat, érdekességeket osztanak meg. Főleg kezdők számára lehet érdekes.

Japanese Verb Conjugator

http://www.verbix.com/languages/japanese.shtml
Igeragozás-segítő oldal. Szótári formában be lehet írni az igét, és kiadja mindenféle nyelvtani formában, megadva az igéhez rendelhető kanjikat és a tiszteleti formákat is.

Jelszó: Japán

https://jelszojapan.wordpress.com
Kezdő nyelvtanulók számára ajánlott. Egy japánul tanuló magyar hölgy készíti, az egyes nyelvtanokat (főleg N5-N3 szinten) mutatja be, magyarázza. A nyelvtani magyarázatokon kívül Japánnal kapcsolatos érdekességekről is olvashatunk. Érdekessége a blognak, hogy nem tanár, hanem egy nyelvtanuló készíti, így a megszokottól eltérő nézőpontból kaphatunk magyarázatokat.

Jgram

www.jgram.org
Nyelvtanok gyűjteménye. JLPT szintekre van bontva, magyarázatokkal, sok példamondattal. Kérdést is fel lehet tenni egy-egy nyelvtannal kapcsolatban, illetve kvízekkel tesztelni a tudásunkat.

Jisho

www.jisho.org
japán-angol szótár. Néha pontatlan, nem árt leellenőrizni, de igen hasznos is lehet. Az új verzióban már rajzolni is lehet a kanjikat, de gyökök alapján is kereshetünk akár összetételeket is.

Joshu

www.laits.utexas.edu/japanese/joshu/index.php
Nyelvtan, kanák, kanjik, számláló szavak, hallgatás. Online gyakorló feladatok, ellenőrizni lehet a válaszokat

Kanji Draw

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.leafdigital.kanji.android&hl=en
- Japán nyelvtanulóknak
- Telefonos alkalmazás, amelyben kandzsik berajzolásával lehet keresni.
- Azoknak a japán nyelvtanulóknak javasolt, akik nem ismerik fel a gyököket, de az írásjegyek vonássorrendjét nagyjából követni tudják.
- Szótár (kandzsi olvasat, jelentés, összetételek)
- Kandzsik és szókincs tanulásához hasznos.
- A kandzsi lerajzolásával jobban rögzülnek az írásjegyek, a vizuális memória fejlesztésére alkalmas.

Kanji Recognizer

http://appcrawlr.com/android/kanji-recognizer
- Japán nyelvtanulóknak
- A Kanji Draw-hoz hasonló telefonos alkalmazás, amelyben szintén kandzsik berajzolásával lehet keresni, de könnyebben felismeri az írásjegyeket (a vonásszám alapján több lehetséges írásjegyet javasol).
- Azoknak a japán nyelvtanulóknak javasolt, akik nem ismerik fel a gyököket, de az írásjegyek vonássorrendjét nagyjából követni tudják. Továbbá, JLPT szintek szerinti kandzsitesztet tartalmaz, amely a felismerést és az írást is gyakoroltatja.
- Szótár (kandzsi olvasat, jelentés, összetételek)
- Kandzsik és szókincs tanulásához hasznos.
- A kandzsi lerajzolásával jobban rögzülnek az írásjegyek, a vizuális memória fejlesztésére alkalmas.
 

Kanji kentei shiken web mondaishuu

http://kanken.jitenon.jp/
Kandzsitanuláshoz használható oldal, főleg haladók számára. A főként japánokat megcélzó Kanken kandzsivizsgára felkészítő anyagok, feladatsorok találhatók itt.