Kedves Hallgatók,

 

A Fukusima Egyetem két hallgatót tud fogadni JASSO ösztöndíjjal. Amint megérkeznek a részletes információk, azokat is feltöltjük. Akit érdekel a lehetőség, kérjük, hogy jelezze mielőbb Wakai tanár úrnak vagy Somodi tanárnőnek. A pályázási feltételek megegyeznek az alábbi kiírással.

Kedves Hallgatók,

 

Hamarosan megérkeznek Japánból az aktuális pályázati kiírások. Mivel nagyon rövid az idő a pályázati anyagok elkészítésére, kérjük, hogy aki tervez pályázni, már most juttassa el hozzánk motivációs levelét a somodi.julia@kre.hu címre legkésőbb január 15. éjfélig. A korábban beérkezett anyagoknak külön örülünk!:-)

 

Ebben a félévben is várhatók ösztöndíjkiírások az alábbi egyetemekről.

 

Óita Egyetem MEXT és csereprogram

 

Gunma Egytem MEXT és csereprogram

 

Oszaka Egyetem MEXT, MAPLE és OUSSEP program

 

Dzsószai Egyetem

 

 

 

Az egyes programokról szóló információk, hallgatói beszámolók megtalálhatók a honlapon, illetve amint beérkeznek az új kiírások, folyamatosan frissítjük. Kérjük, hogy a dokumentumok és kritériumok alapos tanulmányozása után nyújtsák be motivációs levelüket.  A tanszéki honlap mellett kérjük az alábbi oldalt is figyelni: http://karolidenihongonihongaku.jimdo.com/.

 

 

 

Az esélyek növeléséért több programot is megjelölhetnek, de feltétlenül számozzák ezeket prioritás szerint. Ne felejtsenek el elérhetőséget megadni, és kérjük, hogy rendszeresen ellenőrizzék emailfiókjukat! Hiányos pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.   

 

 

 

Magyar nyelvű, max. egy oldalas motivációs leveleket várunk, amelynek a következőket kell tartalmazni: név, szak, email-cím (amelyet kérünk folyamatosan figyelni!), a szakra jelentkezés indítéka, tanulmányi átlagok (MA-s hallgatóknál BA-s átlagok is), nyelvórákon elért eredmények, japán és angol nyelvvizsgaeredmények (pontszámmal), konferenciaszereplések, szónokversenyen való részvétel, tanszéki vagy egyéb japános rendezvényeken való aktív részvétel, szakdolgozati téma, kinti kutatási terv. A felsoroltakon kívül kiemelt hangsúlyt kap az egyes kurzusokon tanúsított hozzáállás! 4-es tanulmányi átlag alatti jelentkezéseket nem tudunk elfogadni. A programokra BA első éves hallgatók még nem pályázhatnak. Kivételt képeznek a haladó csoportba járó első évesek, ők a csereprogramokra pályázhatnak (Nikkensei programokra viszont nem). A Dzsószai Egyetem kivételével minden programnál kritérium a KRE-vel való hallgatói jogviszony megléte a kinti program befejezése után is, BA harmadévesek és MA másodévesek erre külön figyeljenek! BA harmadévesek jelezzék a motivációs levélben, ha Japanológia mesterképzésre terveznek jelentkezni.

 

A sikeres pályázókat legkésőbb február közepéig kiértesítjük.

 

 

 

A motivációs levélről és a programokról való általános tájékoztatót itt találhat:

 

http://japantanszek.hu/hallgatoinknak/palyazatok/

 

 

 

2016. december. 08.

 

 

 

Oszaka Egyetem

MAPLE

OUSSEP

MEXT

Óita Egyetem

IPOU

MEXT

Gunma Egyetem

Students Exchange Program

MEXT

Dzsószai Egyetem

MIZUTA Scholarship

Jamagucsi Egyetem

Students Exchange Program

Tokusima Egyetem

Nyári Egyetem

Magyarországi Japán Nagykövetség

A Magyarországi Japán Nagykövetség keretén belül a következő öt ösztöndíjra lehet pályázni:

 

1. Kutatói ösztöndíj (posztgraduális szint)

Hazájuk egyetemén vagy főiskoláján diplomát szerzett, 35 éven aluli fiatalok számára meghirdetett ösztöndíj. Az ösztöndíjasok az első 6 hónap alatt felkészítő japán nyelvoktatáson vehetnek részt, majd csatlakoznak az egyetem posztgraduális szintű szakirányú képzéséhez. A képzés időtartama rendszerint maximum 2 év, de amennyiben valaki magasabb szintű tanulmányi fokozat megszerzése céljából meghatározott idejű képzésre felvételt nyer, és ha az előírt vizsga követelményeinek megfelel, a képzés időtartama meghosszabbítható.

Az ösztöndíjt nemcsak japán szakosok nyerhetik el. Amennyiben a pályázó nem japán kultúrával kapcsolatos dolgot kíván kutatni, a japán nyelvtudás nem szükséges! 

 

2. Ösztöndíj első egyetemi diploma megszerzésére

17-21 év közötti fiatalok számára meghirdetett, négyéves egyetemi képzésre szóló ösztöndíj. Az egyetemi képzés megkezdése előtt a diákok egyéves, elsősorban japán nyelvi felkészítő tanfolyamon vesznek részt (a Tokiói Idegen Nyelvek Egyetemének vagy az Oszakai Idegen Nyelvek Egyetemének Külföldi Diákok Japán Nyelvi Oktatóközpontjában). A képzés teljes időtartama 5 év (az orvosi, fogorvosi, illetve állatorvosi képzés esetében 7 év). Abban az esetben, ha az alap- vagy posztgraduális képzés után valaki felvételt nyer magasabb szintű képzésre, az ösztöndíj időtartama pályázati úton meghosszabbítható.

 

3. Japán nyelv és kultúra ösztöndíj (egyetemi szint, részképzés)

A 18-30 év közötti, hazájuk egyetemén japán szakos, a hazatérés időpontjában beiratkozott egyetemi hallgatóknak meghirdetett ösztöndíj célja, hogy e diákok számára japán egyetemi részképzést tegyen lehetővé. A részképzés az egyetemek egyéves programjának keretében valósul meg. Hosszabbítani nem lehet. 

Az ösztöndíj elnyerésének a feltétele, hogy a Japánban eltöltött év alatt a pályázónak hallgatói viszonya legyen valamilyen egyetemmel. Vagyis, nem pályázhatják például azok, akik már lediplomáztak, de nem nyertek felvételt mesterképzésre.

Az ösztöndíjat elsőévesek is megpályázhatják, de magas szintű nyelvtudás szükséges. 

Havi juttatás 110.000-120.000 jen havonta. A repülőjegyet a nagykövetség biztosítja, de a tokiói repülőtérről a választott városig tartó utat a pályázónak kell állnia.

A KRE Btk Óita Egyetemmel való csereprogramja ezen ösztöndíjtípus keretében történik.

 

4. Ösztöndíj tanárok és tanítók továbbképzésére

Az ösztöndíj olyan 35 év alatti, egyetemet vagy tanító/tanárképző főiskolát végzett személyeknek szól, akik jelenleg általános iskolai vagy középiskolai tanítóként/tanárként (1-től 12-ik osztályig bezárólag) illetve a tanárképzésben dolgoznak, és több mint öt éves tanítási gyakorlattal rendelkeznek. Az ösztöndíjasok egy másfél éves oktatási továbbképzésen vesznek részt, amely nem biztosít lehetőséget sem kreditszerzésre, sem posztgraduális szintű képzésre (vagyis mester, illetve doktori fokozat megszerzésére).

 

5. Young Leaders' Program (YLP) 

A program olyan fiatal köztisztviselőknek szól, akik a jövőben vezetői pozíciók várományosai. Célja a Japán iránti megértés elmélyítése, a különböző országok vezető egyéniségeinek humán és szellemi hálózatának kiépítése, Japánt is beleértve a világ országai közötti baráti kapcsolat kialakítása, valamint a politikai tervezőképességfejlesztése. Magyarországról két kurzusra: állami (School of Government), illetve önkormányzati köztisztviselői (School of Local Governance) kurzusra lehet pályázni. Mindkettő angol nyelvű, egyéves program, amelynek elvégzése után az egyetem MA fokozatú végzettséget ad.

 

További információt a Magyarországi Japán Nagykövetség oldalán lehet találni. 

 

Ami főleg minket, japán szakosokat érint, az az egyéves nyelv és kultúra ösztöndíj, valamint a kutatói ösztöndíj.

TOYO Nyelviskola

Aki nyáron gyorsan szeretné fejleszteni a japán nyelvtudását, vagy Japánban szeretne dolgozni, akkor a TOYO nyelviskola (http://www.en.tls-japan.com/magyar-nyelv/)is egy jó lehetőség lehet. Az iskola tanári karának vezetője volt Károlis kollégánk. Az iskola Tokióban van. Természetesen tandíjat kell fizetni, de ha a nyáron gyorsan tud fejlődni, akkor utána könnyebben tud ösztöndíjat szerezni. A TOYO nyelviskolát a BA elvégzése után is ajánlom, mert nagyon sok munka- és továbbtanulási lehetőséget (ösztöndíjat) tudnak ajánlani.

WWOOF Japan

Aki ösztöndíjjal nem tud Japánba menni, de olcsón szeretne kijutni, annak érdemes szétnézni a "wwoof japan" (http://www.wwoofjapan.com/main/index.php?lang=en&Itemid=435)oldalán. Ezzel a programmal mezőgazdasági területen lehet dolgozni Japánban. (Egész Japán területén többfajta munkalehetőség közül lehet válogatni). Mivel turista vízummal megy Japánba, nem kaphat fizetést, de az ellátást és a szállást biztosítják. Ha valaki szeretne résztvenni wwoof programon, akkor először be kell fizetni az 5500 jen-es tagdíjat. A Károlisok közül eddig többen is résztvettek wwoof-os programon és közöttük vannak olyanok is, akik most ösztöndíjjal Japánban tanulnak vagy tolmácsként japán cégeknél dolgoznak.

J-cat

Önök között is biztos sokan vannak, akik szeretnék megmérni a saját japán nyelvtudásukat. Szerencsére az idén már nyáron is megrendezik a JLPT vizsgát Budapesten, de ez pénzbe kerül. A "J-cat" (http://www.j-cat.org/) ingyen felméri az ön japánnyelv- tudását. Itt először regisztrálnia kell, majd pár nap múlva engedélyezik a vizsgázást. A vizsga eredményéből lehet látni, hogy a JLPT skála szerint hol áll a tudása. A "J-cat" felmérés után a hitelesség miatt pár hónapig várni kell arra, hogy újra lehessen próbálkozni.